Overzicht met bedrijven in Nederland

Je bedrijf verduurzamen: dit zijn de beschikbare subsidies

Als bedrijfseigenaar is het verduurzamen van je bedrijf niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook financieel voordelig zijn. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar om je hierbij te helpen. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de beschikbare subsidies voor duurzame investeringen en innovatie, en tips geven over hoe je deze subsidies kunt aanvragen.

Aan de slag met verduurzaming

Voordat we ingaan op de subsidies, is het belangrijk om te begrijpen waarom verduurzaming van je bedrijf zo cruciaal is. Naast het verminderen van de ecologische voetafdruk, kan het ook leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn en het verbeteren van je imago als een maatschappelijk verantwoorde onderneming. Door energiezuinige maatregelen te nemen, zoals het installeren van zonnepanelen, LED-verlichting of het verbeteren van de isolatie, kun je niet alleen je energieverbruik verminderen, maar ook besparen op je energierekening.

Subsidies voor duurzame investeringen

Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar om bedrijven te ondersteunen bij het nemen van duurzame maatregelen. Deze subsidies kunnen variëren van financiële ondersteuning tot belastingvoordelen. Enkele voorbeelden van subsidies voor duurzame investeringen zijn:

 • Energie-investeringsaftrek (EIA): Met de EIA kun je als ondernemer fiscaal voordeel behalen door te investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie.
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Deze regelingen bieden fiscale voordelen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
 • Subsidies vanuit de overheid en lokale gemeenten: Veel overheden bieden subsidies aan voor specifieke duurzame projecten, zoals het stimuleren van elektrisch rijden of het verduurzamen van bedrijfspanden.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke subsidies van toepassing zijn op jouw specifieke situatie en hoe je hiervan kunt profiteren.

Subsidies voor innovatie en onderzoek

Naast subsidies voor duurzame investeringen zijn er ook subsidies beschikbaar voor innovatie en onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Deze subsidies zijn gericht op het stimuleren van nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen die bijdragen aan een duurzame toekomst. Voorbeelden van dergelijke subsidies zijn:

 • De WBSO-regeling: Deze regeling biedt een tegemoetkoming in de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) binnen je bedrijf, waaronder ook duurzame innovatieprojecten vallen.
 • Horizon Europe: Dit is het grootste Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie, waarbij ook veel aandacht is voor duurzaamheid.

Door gebruik te maken van deze subsidies kun je als ondernemer investeren in innovatieve duurzame oplossingen en tegelijkertijd kosten besparen.

Hulp bij het aanvragen van subsidies

Het aanvragen van subsidies kan een complex proces zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om hierbij ondersteuning te krijgen. Zo zijn er gespecialiseerde adviesbureaus die je kunnen helpen bij het identificeren van relevante subsidies en het indienen van de aanvragen. Daarnaast bieden ook brancheorganisaties en overheidsinstanties vaak ondersteuning en informatie over beschikbare subsidies.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn bij het aanvragen van subsidies. Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie en informatie verzamelt en dat je aan alle voorwaarden voldoet. Met de juiste ondersteuning en voorbereiding kun je als ondernemer optimaal profiteren van de beschikbare subsidies voor het verduurzamen van je bedrijf.

Kortom, het verduurzamen van je bedrijf biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn. Door gebruik te maken van de beschikbare subsidies kun je als ondernemer investeren in een duurzame toekomst en tegelijkertijd kosten besparen. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je succesvol aan de slag gaan met verduurzaming en je steentje bijdragen aan een betere wereld.

Maak gebruik van Bedrijven.com voor een duurzame toekomst

Bedrijven.com biedt een uitgebreide database met 2 miljoen bedrijven gesorteerd op categorie, inclusief contactgegevens, reviews en de mogelijkheid om offertes op te vragen op basis van regio en plaats. Door gebruik te maken van Bedrijven.com, kun je eenvoudig bedrijven vinden die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid en innovatieve oplossingen. Hier zijn enkele redenen waarom je Bedrijven.com zou moeten gebruiken:

Verduurzaming begint met de juiste partners

Bij het verduurzamen van je bedrijf is het belangrijk om samen te werken met de juiste partners. Bedrijven.com helpt je om snel en efficiënt bedrijven te vinden die je kunnen ondersteunen bij je duurzame projecten. Of je nu op zoek bent naar installateurs van zonnepanelen, leveranciers van LED-verlichting, of experts in isolatie, Bedrijven.com heeft een uitgebreid aanbod van bedrijven die aan jouw specifieke eisen kunnen voldoen.

solar-8499878_1280.jpg 126.56 KB

Vind eenvoudig subsidiespecialisten

Het aanvragen van subsidies kan een uitdagende taak zijn, maar met de hulp van Bedrijven.com kun je eenvoudig adviesbureaus vinden die gespecialiseerd zijn in het aanvragen van subsidies voor duurzame investeringen en innovaties. Deze specialisten kunnen je begeleiden door het complexe proces en ervoor zorgen dat je alle benodigde documentatie correct en op tijd indient.

Profiteer van reviews en ervaringen

Bedrijven.com biedt niet alleen contactgegevens, maar ook reviews van andere ondernemers. Door de ervaringen van anderen te lezen, kun je een weloverwogen keuze maken bij het selecteren van bedrijven voor je duurzame projecten. Deze feedback kan je helpen om betrouwbare en kwalitatieve partners te vinden die je kunnen helpen om je duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Vraag offertes op maat aan

Met Bedrijven.com kun je eenvoudig offertes opvragen bij meerdere bedrijven in jouw regio en plaats. Dit stelt je in staat om prijzen en diensten te vergelijken, zodat je de beste keuze kunt maken voor je duurzame investeringen. Of je nu op zoek bent naar een enkele dienst of een complete duurzame oplossing, Bedrijven.com maakt het proces transparant en efficiënt.

Door gebruik te maken van Bedrijven.com, kun je als ondernemer snel en eenvoudig de juiste bedrijven vinden die je kunnen helpen bij het verduurzamen van je bedrijf. Profiteer van de uitgebreide database, reviews en de mogelijkheid om offertes op te vragen, en zet de volgende stap richting een duurzame toekomst.Andere interessant artikelen

 • Wat is een audit en wanneer heb je het nodig?

  Lees verder
 • ZW en WGA verzekering bij het UWV of eigenrisicodrager worden?

  Lees verder
 • Aan de slag met investeerders? Dit moet je weten

  Lees verder
 • Verlies draaien: hoe keer je het tij?

  Lees verder
 • Je vof of eenmanszaak omzetten naar een bv: Een Gids voor Ondernemers

  Lees verder
 • Je bedrijf verduurzamen: dit zijn de beschikbare subsidies

  Lees verder