Overzicht met bedrijven in Nederland

ZW en WGA verzekering bij het UWV of eigenrisicodrager worden?

Wanneer het aankomt op het verzekeren van ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers, staan werkgevers voor belangrijke keuzes. Eén van deze keuzes is of ze ervoor kiezen om zich te verzekeren bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) of om eigenrisicodrager te worden. In dit artikel duiken we dieper in op deze keuzes en geven we inzicht in de wet BeZaVa, de voordelen en nadelen van eigen risico dragerschap en waarom het de moeite waard kan zijn om deze stap te overwegen.

Wat is de wet BeZaVa?

De wet BeZaVa, voluit de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters, heeft als doel om werkgevers meer verantwoordelijkheid te geven voor de re-integratie van zieke werknemers. Deze wet heeft ook betrekking op de Ziektewet (ZW) en de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Werkgevers kunnen ervoor kiezen om deze risico's publiek (bij het UWV) of privaat (eigen risico dragerschap) te verzekeren.

Eigenrisicodrager worden en mogelijk minder premie betalen

Een van de belangrijkste redenen waarom werkgevers ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden, is de mogelijkheid om minder premie te betalen. Wanneer een werkgever eigenrisicodrager wordt, neemt deze de financiële verantwoordelijkheid voor de uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers over van het UWV. Hierdoor kan de werkgever kosten besparen, met name als het gaat om de WGA-premie.

De voordelen van eigenrisicodragerschap

Naast kostenbesparing zijn er nog andere voordelen verbonden aan eigenrisicodragerschap. Zo hebben eigenrisico dragers meer grip op het re-integratieproces van zieke werknemers. Ze kunnen zelf bepalen welke stappen er worden genomen om werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dit kan leiden tot een efficiënter re-integratietraject en lagere kosten op de lange termijn.

De nadelen van eigenrisicodragerschap

Hoewel eigen risicodrager schap aantrekkelijke voordelen met zich meebrengt, zijn er ook nadelen waar werkgevers rekening mee moeten houden. Ten eerste brengt het meer administratieve lasten met zich mee. Werkgevers moeten zelf de uitkeringen en re-integratie van zieke werknemers regelen, wat tijd en expertise vereist. Daarnaast lopen eigenrisico dragers het risico op hogere kosten in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid van werknemers.

Conclusie

Het kiezen tussen een ZW en WGA verzekering bij het UWV of eigenrisicodrager worden, is een belangrijke beslissing voor werkgevers. Het is essentieel om de verschillende opties zorgvuldig te overwegen en de financiële en operationele impact op uw bedrijf te evalueren. Hoewel eigen risico dragerschap aantrekkelijke voordelen kan bieden, is het belangrijk om ook de nadelen en risico's in overweging te nemen. Een weloverwogen beslissing kan helpen om de kosten te beheersen en de re-integratie van zieke werknemers te optimaliseren.

Voordelen en nadelen afwegen

Gebruik Bedrijven.com voor uw administratieve behoeften

Bedrijven.com biedt een uitgebreide database van 2 miljoen bedrijven gesorteerd op categorie. Of u nu contactgegevens nodig heeft, reviews wilt lezen of offertes wilt opvragen, Bedrijven.com maakt het u gemakkelijk. Door gebruik te maken van onze diensten, kunt u snel en efficiënt de juiste professionals vinden die uw bedrijf kunnen helpen met administratieve zaken en meer. Bezoek Bedrijven.com vandaag nog en ontdek hoe wij uw bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen en optimaliseren.

Andere interessant artikelen

 • Wat is een audit en wanneer heb je het nodig?

  Lees verder
 • ZW en WGA verzekering bij het UWV of eigenrisicodrager worden?

  Lees verder
 • Aan de slag met investeerders? Dit moet je weten

  Lees verder
 • Verlies draaien: hoe keer je het tij?

  Lees verder
 • Je vof of eenmanszaak omzetten naar een bv: Een Gids voor Ondernemers

  Lees verder
 • Je bedrijf verduurzamen: dit zijn de beschikbare subsidies

  Lees verder